ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 Τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανων στοιχείων όπως σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά και λιπαρά. Συγκεκριμένα, 100γρ κρέατος σαλιγκαριού αποδίδουν περίπου 90kcal και μόλις 1,4γρ λιπαρά. Παρόλα αυτά, περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως ω-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 FOURNARAKIS NIKOS - SNAILS CRETE

ΚΡΗΤΙΚΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ
Επισκοπή Πεδιάδος, Ηράκλειο Κρήτης.

Τηλ.: +30 6974733634


Πώς μαγειρεύονται;

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι ώστε να μαγειρευτούν τα σαλιγκάρια και αυτό εξαρτάται από την προτίμηση της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα, στην Γαλλία τα σαλιγκάρια σερβίρονται σαν ορεκτικό με σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό, τοποθετημένα μέσα στο καβούκι τους αφού μαγειρευτούν και είναι γνωστά ως Escargot. Στην Ελλάδα, τα σαλιγκάρια συνήθως γίνονται γιαχνί με ντομάτα ή στιφάδο ενώ συνδυάζονται με πιλάφι, ρύζι, πατάτες, τραχανά ή χόρτα. Στην Κρήτη, τα μεγάλα σαλιγκάρια είναι γνωστά και ως “χοχλιοί”, μαγειρεύονται συνήθως ως μπουμπουριστοί στο τηγάνι με λίγο λάδι, ξύδι και δεντρολίβανο. Αντίστοιχα στην Κύπρο, τα μεγάλα σαλιγκάρια είναι γνωστά ως “καραόλοι” και συνήθως σερβίρονται με λαδολέμονο μετά το βράσιμο τους σε νερό


Συμπερασματικά

Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα αγαπημένο πιάτο τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλα μέρη της γης. Εκτός από γεύση περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή τόσο για την περίοδο της νηστείας όσο και μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.






Ω-3 και Ω-6 Λιπαρά Οξέα

Τα σαλιγκάρια περιέχουν μια πολύ καλή συγκέντρωση απαραίτητων λιπαρών οξέων σχεδόν ανάλογη με αυτή που περιέχουν τα ψάρια. Η κατανάλωση ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι σημαντική αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και για αυτό πρέπει να τα λάβει από τη διατροφή. Η πρόσληψη ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων έχει φανεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στην αθηροσκλήρωση, στην στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα και συμβάλλει στη μείωση της των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν προληπτικά σε μερικές μορφές καρκίνου όπως καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέως εντέρου. Σημαντική επίσης είναι η επίδραση τους στην εγκεφαλική λειτουργεία καθώς οι έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer αλλά και κατάθλιψης.

Πηγή Βιταμινών και Ιχνοστοιχείων

Η κατανάλωση σαλιγκαριών παρέχει στον οργανισμό διάφορα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, τα σαλιγκάρια περιέχουν μια σημαντική ποσότητα σεληνίου η οποία καλύπτει το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή σιδήρου αποδίδοντας το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης κάνοντας τα έτσι μια πολύ καλή επιλογή τροφής κατά τη διάρκεια νηστείας ή χορτοφαγίας. Επιπρόσθετα, τα σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και νιασίνης (βιταμίνης Β3) η οποία βοηθά στη διατήρηση του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος, τα σαλιγκάρια αποτελούν πηγή μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου και φώσφορου εκ των οποίων τα δυο τελευταία συστατικά είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των οστών.